Kutatás-fejlesztési tevékenységek

 

FRONT-VL Életminőség javítása otthon elérhető szolgáltatásokkal

EUREKA_16-1-2017-0019 projekt

 A projekt célkitűzése a nemzetközi Front-VL konzorcium (http://front-vl.eu) külföldi partnereivel együttműködve olyan megoldások kidolgozása és azok integrálása egységes szolgáltatási platformban, melyek az egyre korosodó európai társadalom idősödő tagjai számára teszik lehetővé a minél hosszabb otthoni, önálló, minőségi életvezetést. A projekt a legmodernebb szenzorok, mechatronikai berendezések és a Dolgok Internete (IoT) koncepciója alapján kíván intelligens algoritmusokra támaszkodó segítséget nyújtani az idős embereknek abban, hogy képesek legyenek fizikai aktivitásukat célzott módon fenntartani és serkenteni, így lehetővé téve az önálló, minőségi életvitel fenntartását. Az elkészülő megoldások kapcsán fontos cél, hogy az összes érintett szereplő (a célszemélyen túl az ő szociális kapcsolatai, valamint a professzionális segítségnyújtók, orvosok) képes legyen együttműködni a közös cél érdekében. 

A projekt keretein belül a mentális egészségmegőrzés kiemelt fontosságú területére dolgozunk ki szol, az időskori demencia valamint a krónikus depresszió problémájára fókuszálva. A mentális egészség megőrzése céljából először a megfigyelt személy mentális állapotának mérése és javítása cél  az orvosi gyakorlatban már elterjedt konzultációs módszerek és pszichológiai teszteknek számítógépes, mesterséges intelligencia alapú megoldásaival. 

A projekt az egészségügyi rendszer, a szociális ellátás területén jelent újszerű nagy jelentőségű szolgáltatást, elsősorban az időskorúak támogatására koncentrálva. A létrehozandó webes szolgáltatások és otthoni életminőség megőrzését támogató megoldások eredménye, mint az ilyen megoldást alkalmazó időskorúak számára az egészségmegőrzés terén jelentkezik, mind hatékonyabb és költségtakarékosabb megoldást jelent az egészségügyi és szociális ellátást biztosító rendszerek számára. 

A projekt újszerű megoldásokat alkalmaz, mind a területen alkalmazandó orvosi módszerek terén (számítógépes játékok alkalmazása, otthoni aktivitások passzív megfigyelése, folyamatos otthoni monitorozás), mind a szolgáltatások biztosításának módjában (mesterséges intelligencia alapú dialógusok, intelligens tudástár alapú webes szolgáltatások).

A projekt tartalma, tervezett eredményi közvetlenül csatlakoznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által indított infokommunikációs modellprogramjához , amely az infokommunikációs eszközök bevonásával az idősek életminőségének javítását tűzte ki célul (kapcsolódó támogató levelet mellékeltük). 

A projekt piacosítását európai szinten az Axian svéd koordinátor cég, hazai szinten a Multilogic Kft végzi el, amely jelenleg is több intelligens, webes szolgáltatást működtet. Az eredmények hasznosítását nemzetközi szinten a FRONT-VL alkalmazásokban és hazai webes szolgáltatásokban tervezzük, illetve eredményeink a tervek szerint bekerülnek a kapcsolódó nemzeti programba is.

A projekt több nemzetközi és hazai kutatási projekt eredményére támaszkodik:

  • M3W projekt (BME, AAL Joint Programme (ref. no. AAL-2009-2-109))
  • Emerald projekt (Multilogic, KMOP-2009-1.1.1)
  • Estrella projekt (Multilogic, FP6, 027665)

 

 

           

 
 
 
 

© 2010 - 2015 Multilogic. Minden jog fenntartva.